Spiselige planter du finder i naturen i maj måned

Spiselige planter fra naturen er bare nummer et som foder til dyrene. Naturen bugner generelt set af lækre spiselige planter, så hvorfor ikke benytte sig af dem. De er som oftest ganske gratis og fulde af vitaminer og mineraler. 

Her får du et bud på 8 gode planter/træer fra naturen som dine kaniner, marsvin og mindre gnavere kan spise med velbehag og nyde godt af i Maj måned. Flere af dem kan du også finde og høster senere hen på året alt efter hvor du bor. 

Spiselige planter

8 spiselige planter du finder i naturen i maj måned:

Spiselige planter Fuglegræs - Foderhulen.dk

Fuglegræs

Du kender fuglegræs primært på at den dufter frisk af ærter når du gnider bladene i mellem fingrene.

Fuglegræs blomstrer også, og så får den små hvide blomster. Hele plante inklusiv blomster er spiselige både for kaniner, marsvin og mindre gnavere samt for os mennesker.

Her i huset er den en af favoritterne både hos kaninerne men også hos marsvinene.

Spiselige planter Birk - Foderhulen.dk

Birketræ

Birk kender du på den hvide træstamme, og de små blade. Birketræer sætter det der hedder rakleskæl som deres “frugt”, de ligner små larver.

Birken blomstrer i start maj.

Både bladene, men også grenene er spiselige for kaniner, marsvin og mindre gnavere. Birketæer har meget forskellige tykkelses grene, så nogle grene er tynde andre er tykkere. Her i huset elsker både kaniner og marsvin at afbarke de lidt tykkere grene og gnave i dem. Både bladende og de grønne “umodne” rakleskæl spises med velbehag.

Birk fåes også hos Foderhulen i tørret udgave hvor de bestemt også er et hit. 

Spiselige planter Skvalderkål - Foderhulen.dk

Skvalderkål

Skvalderkål er klart et af de største hits blandt både kaniner og marsvin. Planten hades af havefolkene, da den stort set er umuligt at udrydde. Skvalderkål er samtidig nok en af de mest kendte spiselige planter fra naturen.

Skvalderkål vokser tæt, og oftest i skyggen i let fugtig jord. Du skal derfor lede efter dem steder såsom under hækken, eller i et hjørne at haven hvor solen ikke så let når.

Skvalderkål kendes på dens trekantede stilk samt de spidse savtakkede blade. Når skvalderkål blomstrer, sætter den hvide blomster som kommer på en stilk der let kan være 1-2 meter høje. Især de spæde nye blade og de små skud er delikate. Skvalderkål kan også spises af os mennesker og kan bruges i f.eks. en salat.  Både stænglen, blade og blomsterne er spiselige.

Spiselige planter Mælkebøtte - Foderhulen.dk

Mælkebøtte

Jeg tror, alle kender mælkebøtten og ved, hvordan man genkender den. Mælkebøtte eller Løvetand som den også hedder, kender vi alle på de fine flotte gule blomster, som tiltrækker et væld af insekter. 

Smagen af mælkebøtte skulle minde lidt om rucola og være lidt bitter i det. Vi mennesker kan også spise mælkebøtter, f.eks i en salat.

Mælkebøtte fåes også hos Foderhulen i tørret udgave hvor de bestemt også er et hit. 

Spiselige planter Brændenælde - Foderhulen.dk

Brændenælde

Ja mon ikke de fleste af os har prøvet at brænde os på de s***** planter? Det tror jeg. 

Men dyrene elsker dem faktisk. Rigtig mange tænker; jamen brænder de små pus sig ikke på dem. Mit svar er nej. Af en eller anden forunderlig årsag så nej.

Jeg har ladet mig fortælle, at det skyldes nogle enzymer i deres spyt eller lignende. Men jeg ved ikke, hvorvidt det er sandt. Dog ved jeg, at jo længere tid fra planten er plukket og til den gives, jo mindre brænder den.

Brændenælde fåes også hos Foderhulen i tørret udgave 

Spiselige planter Sankthansurt - Foderhulen.dk

Sankt Hans Urt

De fleste som kender til Sankt Hans Urt tænker, det er en haveplante. Det er det for så vidt også, men de findes også som vildtvoksende i naturen.

Sankt Hans Urt har en lang høst sæson og er en sprød  spise. Den kan spise af os mennesker ligesom den kan spises af kaniner, marsvin og mindre gnavere.

Når den blomstrer får den blomster i en fin lyserød farve. Både planten og blomsterne er spiselige. Den skulle smage lidt ala ærtebælge i smagen.

Det er en gammel nytteplante hvor bladene har helende virkning på eksempelvis brandsår eller sammen med honning lindre ondt i halsen.

Spiselige planter Pil - Foderhulen.dk

Pil/piletræ

Piletræer har mange gavnlige effekter. Dels siges det at barken fra pil skulle være smertelindrende. Men i det hele taget er pilegrene bare lækre for dyrene at spise.

Her elsker de at pille barken af, og de elsker de spæde små blade. Ligesom de elsker gæslingerne (piletræets blomster, som er små dunede og hvide) især hvis de endnu ikke er sprunget ud. 

Spiselige planter Græs - Foderhulen.dk

Græs

Græs kender vi alle. Græsset er så småt begyndt at vokse nu, hvor varmen og solen kommer. 

Det er vigtigt at være opmærksom på, at her i foråret hvor græsset begynder at gro, indeholder græsset en del sukker. Hvis ikke man er varsom med opstarten af frisk græs, kan dyrene få trommesyge.

Både det grove græs og plænegræs kan gives til marsvin og kaniner. Ved plænegræs skal man dog især være opmærksom på gæring. Det bedste er, at plukke groft græs, da det både forårsager bedre tandslid, men også er bedre for en stabil fordøjelse grundet grovheden.

Vær varsom med mængden og øg den stille og roligt.

Der findes naturligvis mange flere spiselige planter fra naturen du kan finde her i Maj, dette er blot et lille udpluk af dem. 

Har du spørgsmål til indlægget herover eller andre input så send gerne en mail til os på sporgos@foderhulen.dk

Læg en kommentar