Landskildpadder og tørrede urter

Spiser landskildpadder tørrede urter?

Denne artikel er blevet til i samarbejde med landskildpaddeejer Danny Rasmussen, som venligt har stillet sin viden til rådighed for os, der ikke ved særlig meget om de kære skildpadder.

Men ja – landskildpadder er faktisk meget glade for grønt og også tørrede urter. De må faktisk spise meget mere, end mange af os umiddelbart går og tror. Når man kan blive over 100 år gammel, er det vigtigt med en ordentlig kost – og hvad er næsten mere fyldt af vitaminer og mineraler end naturens eget skatkammer.

Hvad har skildpadderne brug for

Først og fremmest bliver skildpadder ofte meget gamle, og man bør derfor selvsagt sørge for, de får en ordentlig diæt. Fra film og gammel viden er der en “myte” om, at skildpadder bare skal have lidt salat, og så er alt godt. Den går altså ikke. De kan også godt lide salat, men kosten er langt vigtigere end det. Rigtig mange skildpadder har fået et alt for kort liv, på grund af denne myte om deres behov. Ud over at leve længe skal de også bruge byggesten til at danne deres skjold. Det kræver en ordentlig kost. 

Skildpadder er rigtig glade for planter. Det er dyr, der har en (overraskende) lang tarm og derfor behøver planter med et højt fiberindhold. Samtidig skal det gerne være proteinfattigt og kalkrigt. Hvor man ved andre dyrearter ville fodre løs med grøntsager, bær og frugt er det alt for næringsrigt og proteinholdigt til skildpadder. En fodring fuldt af disse typer foderemner kan resultere i en lang række negative virkninger såsom skjoldmisdannelser, gigt, derforme knogler, parasitter mv.

Landskildpadder er 100 % vegetarer og har brug for næringsfattig kost. Det vil sige fattigt på blandt andet kulhydrat, protein og kalorier. Til gengæld skal det være fuldt af fibre, vitaminer, mineraler og kalk.

Landskildpadder og tørrede urter - blog - Foderhulen.dk

Grøntfodring af landskildpadder

Så helt opsummeret er grøntsager, bær og frugt altså skidt for skildpadderne. Det samme er meget oxalsyreholdige grøntelementer, da skildpadderne har brug for deres kalk. Samtidig må det ikke være protein- og kalorieholdigt. Så vi er ude i det bedste der er fra naturen – ukrudt, græs og hø.

Egnede urter og blade

Herunder er en liste med velegnede tørrede urter og blomster til landskildpadder:

Læg en kommentar