Køb af marsvin – hvilket tilbehør har du brug for?

Køb af marsvin

Før du anskaffer dig marsvin, er der nogle ting, der er gode at have på plads forinden. Først og fremmest skal det nævnes, at marsvin er flokdyr. Det vil sige, de altid skal gå minimum 2 sammen, så det er det første, du skal huske på i forbindelse med køb af marsvin.
Marsvin er et nemt kæledyr, og samtidig er de nemme at skaffe. De kan fås på internater, hos dedikerede opdrættere, hos private avlere og ikke mindst hos dyrehandlere. Vi vil dog gerne kraftigt anbefale, at du enten går til et internat eller en registreret opdrætter. Der findes to foreninger i Danmark, Dansk Marsvineklub og Dansk Marsvin Forening. Under disse to foreninger er der en hel del opdrættere fordelt over hele landet. Disse er først og fremmest underlagt nogle regler, men derudover er det dedikerede, passionerede mennesker, der går op i marsvins trivsel, ve og vel.
Vil du gerne give hjem til dyr, der måske er blevet “til overs” andre steder, findes der en række internater fra Dyreværnet/Dyrenes Beskyttelse ligesom et privat marsvineinternat.

Hvilket udstyr har du brug for til marsvinene?

Først og fremmest vil vi gerne gøre opmærksom på, at de viste produkter i denne artikel er egnede eksempler på de forskellige ting og ikke en endegyldig absolut facitliste.

Det første, du har behov for i forhold til køb af marsvin, er et bur. Det er her, de lever det meste af deres liv, med undtagelse af den tid de bruger oppe til nusning, i løbegård mv.

Et bur til 2 marsvin bør være min. 100 x 50 cm. og meget gerne større. 100 x 50 eller 120 x 60 cm. er den nok mest brugte størrelse til marsvinebure. De giver god mulighed for indretning og at kunne løbe rundt, men er stadig ikke voldsomme i hjemmet. Har man plads og mulighed, vil vi dog klart anbefale at jo større bur, des flere muligheder for aktivitet og stimulering for dyrene i deres bur.

Der kommer flere og flere forskellige bure på markedet. Det viste bur er et af de mest brugte typer. Det er et standardbur med plastikbund og tremmeoverdel. Det er nemt at gøre rent og at komme til dyrene. Uanset type af bur, bør man gå efter et, hvor man kan komme til dyrene fra siden og ikke kun oppefra, da marsvin er byttedyr. Buret bør placeres, hvor ejere opholder sig meget. Det skal desuden placeres fri for træk, kulde og høj varme samt helst ikke i gulvhøjde.

Køb af marsvin - tilbehør - marsvinebur - Foderhulen.dk

Huse/huler:

Marsvin er byttedyr og har derfor behov for skjul. Man siger, det bedste er min. et skjul per marsvin i buret. Nogle kan godt lide lukkede huse, andre åbne. Nogle elsker at ligge blødt, andre gemmer sig mere under tingene. Det må man prøve sig frem om. Generelt er hængekøjehuse en bestseller, da der er flere skjulemuligheder i ét hus sammen med flere udgange, så marsvinene ikke føler sig fanget. 

Køje til hængekøjehus - Foderhulen.dk
Hængekøjehus
Hugro Tiroler hus - Foderhulen.dk
Træhus
Piggy CuddleCup - Foderhulen.dk
Piggy CuddleCup

Tilbehør:

I forhold til tilbehør kommer det meget an på en smagssag. Der er dog nogle basale ting, som er anbefalelsesværdige i forbindelse med køb af marsvin. Først og fremmes; madskål, drikkeflaske og evt. høhæk. Med de produkter holdes både foder, vand og hø friskt og lækkert. Hertil kommer en form for bundstrøelse. Om man vælger hør, hemp, spåner eller noget helt fjerde er en klar smagssag, hvad der fungerer for den enkelte ejer og dyr. Som ekstra ting er sådan noget som en holdbar transportkasse f.eks. til eventuelle dyrlægebesøg samt en lækker shampoo, hvis pelsen skulle trænge.

Drikkeflaske - Foderhulen.dk
Drikkeflaske
Keramik madskål med motiv
Keramik madskål
Høhæk 20x12x19 cm
Høhæk
Toprunner Transportkasse størrelse L
Transportkasse
HUGRO Rodiflax - Hørstrøelse - Foderhulen.dk
Hørstrøelse til buret
B&B Gnavershampoo med Hyben/Jasmin
Gnavershampoo

Spiseligt:

Marsvin skal have et artsegnet basisfoder. Vi har tidligere lavet en god sammenligning af basisfoder, hvor du kan vælge et foder, du ønsker. Dertil kommer godt, groft hø som marsvin altid bør have til rådighed. Til ekstra kræs er der alverdens godbidder. En stor del er lavet både korn- og sukkerfrit. Dertil kommer et stort sortiment af 100 % naturlige produkter, som man også kan vælge at kræse med. Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser.

JR Farm Grainless Health Complete Marsvin - Foderhulen.dk
Basisfoder
Agrobs enghø (wiesenheu) - Foderhulen.dk
JR Farm Grainless Farmys XXL - Veggie
Godbidder

Slip for besværet med en komplet startpakke

Produkter til en god start med marsvin, hvor du bare skal skaffe buret selv:

  • Spånepakke 60 L
  • Drikkeflaske 320 ml.
  • Madskål 250 ml.
  • Høhæk 20x12x19 cm.
  • Vitaverde Thimothe hø, 500 g.
  • Fuldfoder – JR Farm Grainless Health Complete, 600 g.
  • Klosaks
  • Pentagon hus
Startpakke til marsvin - Foderhulen.dk

Har du brug for rådgivning?

Vi håber, du kan finde inspiration og hjælp i ovenstående guide til tilbehør i forbindelse med køb af marsvin.

Har du brug for hjælp eller rådgivning, hjælper vi hellere end gerne. Vi har mange års erfaring indenfor marsvin, kaniner og smådyr, og du er derfor altid velkommen til at kontakte os.

Du kan altid sende en mail til kundeservice@foderhulen.dk

Læg en kommentar