Basisfoder til marsvin – sammenligning

Hvad er basisfoder til marsvin?

Med basisfoder til marsvin mener vi grundfoderet. Fodertyperne vist i denne sammenligning hører alle til i kategorien basisfoder. Nogle gange bruges betegnelsen “fuldfoder”, men idet marsvin bør leve primært af hø og grønt, mener vi ikke, det er en egnet betegnelse, hvorfor vi bruger “basisfoder”.
Basisfoder bør kun udgøre 5 % af den samlede kost. Så kunne man måske foranlediges til at tro, kvaliteten kunne være ligemeget, men dette er en fejl. Marsvin har behov for ordentligt tilpasset foder, der tilgodeser deres naturlige behov samt indeholder egnede ingredienser. 

Nøgletal

I nedenstående sammenligning tager vi udgangspunkt i nogle specifikke tal, som har betydning for marsvins fordøjelse og trivsel. 

Fiberindholdet skal gerne være så højt som muligt. Fibre holder fordøjelsen i orden. Proteiner er kroppens byggesten og bruges bl.a. til at opbygge celler, væv og antistoffer. Fedt giver sig selv og bør ikke ligge voldsomt over den anbefalede mængde. Calcium/fosfor forholdet skal helst ligge på 2:1, men dette forhold påvirkes af den komplette fodring og ikke kun basisfoderet.
Indholdet af c-vitamin bør ligge på minimum 500 mg./kg. for at der ikke behøver suppleres ved siden af. Dette tal kommer af, at sunde og raske marsvin har behov for 10 mg. c-vitamin dagligt – drægtige eller syge 2-3 gange så meget.
Man regner samtidig generelt med, at marsvin gennemsnitligt spiser ca. 20-30 g. basisfoder dagligt. 500 mg./1000 g. * 30 g. = 15 mg.

Hovedingrediensen i foderet har samtidig også stor betydning. Marsvin er fra naturen stråspisere. Deres fordøjelse er ikke indrettet på at fordøje korn. I det meste foder hvor korn er en ingrediens, er der dog ikke tale om hele korn, men man kan dog med fordel bestræbe sig på at undgå for meget korn. Hovedingredienser med græs, hø eller urter er klart at foretrække fordøjelsesmæssigt.

Sammenligning af basisfoder til marsvin:

I skemaet herunder har vi sammenlignet en række forskellige fodertyper i vilkårlig rækkefølge. De er sammenlignet på de samme parametre allesammen – indhold af fibre, protein, fedt og c-vitamin samt deres hovedingrediens. I stjerneangivelsen er der fradrag for indhold, der er for lave eller for høje i forhold til de anbefalede værdier. Vi har valgt at sætte grænsen på ønskværdig c-vitaminindhold på max 2000 mg./kg. Dette er gjort ud fra en betragtning af, at minimumsindholdet er 500 mg./kg. og at 2000 mg./kg. er fire gange den mængde, hvorefter det må antages, der kan forekomme problemer med nyre eller urinveje grundet den høje mænde, der så skal udskilles. Der er givet en halv stjerne for hovedingrediensen lucerne. Dette skyldes, at lucerne er meget kalkholdigt og at dette bør begrænses i den samlede fodring. Lucerne er OK som ingrediens, men ikke den mest optimale, hvorfor vi har symboliseret dette med en halvfyldt stjerne.

Sammenligning af basisfoder til marsvin - Foderhulen.dk
(Klik på billedet for at se det i større version)

Opsummering af skemaet

Som det kan aflæses i skemaet, findes der ikke et perfekt foder på markedet ud fra de angivne anbefalinger. Der er dog fodertyper, der kommer tæt på og/eller har klare fordele.

Cavia Complete har et højt fiberindhold, lavt proteinindhold og acceptabelt fedtindhold. Samtidig har det tilstrækkelige 750 mg. c-vitamin og er desuden kornfrit.
Beaphar Care+ har et rigtig højt fiberindhold og lavt fedtindhold, mens proteinindhold så ligger lidt højt.
Burgess Excel, Cavia Grass, Versele Laga Nature Cavia, Versele Laga Nature Fibrefood, Selective Natural Grain Free og JR Farm Grainless Health Complete er alle baseret på græs og/eller timothy hø. De fleste, dog Cavia Grass og Burgess Excel undtaget, er desuden kornfri.
Hvis man skal kåre en vinder blandt alle de listede typer af basisfoder til marsvin, løber JR Farm Grainless Health Complete eller Bunny Basis Marsvinedrøm med sejren. Begge er baseret på græs, men kun JR Farm Grainless Health Complete er samtidig kornfri. Samtidig ligger den højt i fiberindhold, lavt i protein og acceptabelt i fedt. Calcium/fosfor forholdet er tæt på at være perfekt 2:1 og c-vitaminindholdet er på de tilstrækkelige 500 mg./kg.

Nogle af højdespringerne:

JR Farm Grainless Health Complete
Bunny Basic Marsvinedrøm
Greenwoods Marsvinefoder
Versele Laga Nature Cavia
Versele Laga Nature Cavia
Nature Fiberfood Cavia - Foderhulen.dk
Versele Laga Nature Fiberfood Cavia
Cavia Complete 1,75 kg
Cavia Complete

Valg af fodertype

Hvilket fodermærke man vælger til sine marsvin, afhænger naturligvis af mange ting. Også eksempelvis pris og tilgængelighed. Den samlede fodring er naturligvis meget mere end blot basisfoderet, men her i artiklen fokuserer vi udelukkende på delen med basisfoder.

Vi vil gerne gøre klart, alle fodertyperne kan indgå i en god og ansvarsfuld fodring. Man sammensætter blot fodringen efter de fordele og ulemper et foder har. Vælger man eksempelvis et basisfoder, der er lidt for rigt på protein, kan man justere den øvrige fodring til ikke at være rig på protein. Indeholder det valgte basisfoder for lidt fibre, kan man tilsvarende opjustere fiberindholdet i den øvrige fodring.

Har du brug for rådgivning?

Vi håber, du kan finde inspiration og hjælp i ovenstående sammenligning af basisfoder til marsvin.

Har du brug for hjælp eller rådgivning, hjælper vi hellere end gerne. Vi har mange års erfaring indenfor marsvin, kaniner og smådyr, og du er derfor altid velkommen til at kontakte os.

Du kan altid sende en mail til kundeservice@foderhulen.dk

One thought on “Basisfoder til marsvin – sammenligning

Læg en kommentar