Basisfoder til kanin – sammenligning

Hvad er basisfoder til kanin?

Med basisfoder til kanin, taler vi om deres grundfoder. Altså det foder, man har valgt som basis, som kan suppleres med andet. Fodertyperne vist i denne sammenligning hører alle til i kategorien basisfoder. Enkelte markedsføres også som tilskudsfoder. Nogle gange bruges betegnelsen “fuldfoder”, men idet kaniner ligesom marsvin bør leve primært af hø og grønt, mener vi ikke, det er en egnet betegnelse, hvorfor vi bruger “basisfoder” igennem denne artikel.
Basisfoder bør kun udgøre 5 % af den samlede kost. Den lave mængde betyder dog på ingen måde, at kvaliteten er ligegyldig. Tværtimod har kaniner behov for et basisfoder, der tilgodeser deres naturlige behov, holder maven i orden og er bygget på ordentlige ingredienser.

Nøgletal brugt i artiklen

I nedenstående sammenligning tager vi udgangspunkt i nogle specifikke tal, som har betydning for kaniner i forhold til deres fordøjelse og trivsel. 

Træstof/råfibre: Så højt som muligt, da disse holder fordøjelsen i orden. Minimum 20 %
Protein: Kroppens byggesten der bl.a. bruges til at opbygge celler, væv og antistoffer. For meget protein er dog heller ikke sundt, hvorfor dette bør ligge på max 14 %
Fedt: For højt fedtindhold kan give fedt om organerne. Derfor bør dette max ligge på 3 %
Calcium/fosfor forholdet: Optimalt forhold er 2:1, derfor max 1 % calcium og 0,5 % fosfor. Dette har vi dog ikke slået hårdt ned på i sammenligningen, da forholdet påvirkes af den samlede fodring.

Hovedingrediensen i foderet har samtidig også stor betydning. Kaniner er fra naturen stråspisere. Deres fordøjelse er ikke indrettet på at fordøje korn. I det meste foder hvor korn er en ingrediens, er der dog ikke tale om hele korn, men man kan dog med fordel bestræbe sig på at undgå for meget korn. Hovedingredienser med græs, hø, urter eller lucerne er klart at foretrække fordøjelsesmæssigt.

Sammenligning af basisfoder til kanin:

I skemaet herunder har vi sammenlignet en række forskellige fodertyper i vilkårlig rækkefølge. De er sammenlignet på de samme parametre allesammen – indhold af fibre, protein, fedt, calcium/fosfor forhold samt deres hovedingrediens. I stjerneangivelsen er der fradrag for indhold, der er for lave eller for høje i forhold til de anbefalede værdier. 

Vi har i sammenligningen trukket for hovedingrediensen “Vegetabilske biprodukter”. Denne betegnelse dækker ofte over en lang række ting, som i og for sig kan være fine nok, men på grund af uigennemsigtigheden og det, at det kan dække over mere end de gode ingredienser, har vi valgt at trække point for denne angivelse.

Sammenligning af basisfoder til kanin - Foderhulen.dk
(Klik på billedet for at se det i større version)

Opsummering af skemaet

Som det kan aflæses i skemaet, er det svært at finde et perfekt foder, men der er dog fodertyper, som får alle stjerner.

Beaphar Nature Rabbit har et højt fiberindhold med 25 %, mens protein- og fedtindhold er lavt med hhv. 12 % og 3 %. Calcium/fosfor forholdet er ikke helt 2:1, men holder sig indenfor de angivne nøgletal. Samtidig er foderet baseret på timothy hø og kornfrit.

Det andet foder, der scorer alle stjerner er To gode naboer Kanin adult. Det har hele 24 % fibre, kun 12 % protein og 2 % fedt. Der er det samme med calcium/fosfor forholdet, som i Beaphar foderet. Dette foder er ligeledes baseret på timothy hø og desuden korn- og sojafrit.

Der er en hel række fodertyper, der kun lige mangler den sidste stjerne – f.eks. Burgess Excel Adult mint, Selective Naturals Grain Free rabbit og Beaphar Care+ Rabbit, hvor der er ting som en lidt for høj fedtprocent eller hovedingrediensen vegetabilske biprodukter, der udelukkende er årsagen.

Overraskende mange fodertyper til kanin er baseret på græs, urter og lucerne. Kun et fåtal der nok henvender sig mere til slagtekaniner end kælekaniner baseres på korn og kornprodukter, men her er fedt- og stivelsesprocent også oftest meget høj.

Nogle af højdespringerne:

Beaphar Nature Rabbit 3 kg - Foderhulen.dk
Beaphar Nature Rabbit
To Gode Naboer Kanin Adult
Beaphar Care + Kanin - Foderhulen.dk
Beaphar Care+ Kanin

Valg af fodertype

Hvilket fodermærke man vælger til sine kaniner, afhænger naturligvis af mange ting. Også eksempelvis pris og tilgængelighed. Den samlede fodring er naturligvis meget mere end blot basisfoderet, men her i artiklen fokuserer vi udelukkende på delen med basisfoder.

Vi vil gerne gøre klart, alle fodertyperne kan indgå i en god og ansvarsfuld fodring. Man sammensætter blot fodringen efter de fordele og ulemper et foder har. Vælger man eksempelvis et basisfoder, der er lidt for rigt på protein, kan man justere den øvrige fodring til ikke at være rig på protein. Indeholder det valgte basisfoder for lidt fibre, kan man tilsvarende opjustere fiberindholdet i den øvrige fodring.

Har du brug for rådgivning?

Vi håber, du kan finde inspiration og hjælp i ovenstående sammenligning af basisfoder til kanin.

Har du brug for hjælp eller rådgivning, hjælper vi hellere end gerne. Vi har mange års erfaring indenfor marsvin, kaniner og smådyr, og du er derfor altid velkommen til at kontakte os.

Du kan altid sende en mail til kundeservice@foderhulen.dk

One thought on “Basisfoder til kanin – sammenligning

Læg en kommentar