5 gode grunde til marsvin og kaniner ikke bør gå sammen

Der er gennem tiden sket meget i udviklingen af viden inden for både kaninhold men også marsvinehold. På nogle områder halter viden og forståelsen af den nyere viden dog efter. 

Et af punkterne er når det kommer til hold af kaniner og marsvin sammen. Og her menes sammen som i samme bur eller samme indhegning. Det er desværre stadig meget udbredt at mange tror kaniner og marsvin uden problemer kan holdes sammen. Og det gør det ikke lettere at ændre den opfattelse da den fejl information stadig gives videre fra nogle dyrebutikker på markedet. 

5 gode grunde til marsvin og kaniner ikke bør gå sammen - Foderhulen.dk

5 gode grunde til kaniner og marsvin ikke bør gå sammen

Selvom marsvin og kaniner langt hen af vejen spiser de samme ting når vi snakker hø og grønt så er der stor forskel på deres tørfoder. 

Nogle kaninejere mener kaniner er mere sarte overfor forskellige grøntemner som kål, majs og ærter. Det er jeg dog af personlig erfaring uenig i og derfor mener jeg kaniner og marsvin i bund og grund spiser det samme når det kommer til hø og grønt. 

Men når det kommer til tørfoder så er der stor forskel. Dette vil man kunne se hvis man sammenligner en varedeklaration på kaninfoder og marsvinefoder (hvis begge er kvalitetsfoder) – bl.a. danner kaniner selv c vitamin mens marsvin ikke gør og derfor skal have det tilført i deres kost. 

Kaniner er kolonidyr og marsvin er flokdyr. Det vil sige i bund og grund har de 2 vidt forskellige måler at leve sammen på. Dette betyder ikke at kaniner skal/bør leve alene som mange fejlagtigt tror. Hvis man slår kolonidyr og flokdyr op i ordbogen så står der:

Flokdyr: Dyreart der som led i deres sociale adfærd danner grupper eller flokke.

Kolonidyr: Dyr der lever tæt sammen med andre dyr af samme art.

I store træk betyder det altså at flokdyr deles om deres hule/arealer mens kolonidyr har deres egen hule/areal hvor de altid kan trække sig tilbage til. 

Af overstående grunde giver det hverken kaninen eller marsvinet optimale forhold at bo sammen. Kaninen har brug for at kunne trække sig tilbage til egen hule og marsvinet vil altid foretrække at bo tæt med kaninen. 

Forestil dig du har en roommate som bare vil være sammen med dig 24/7 det vil du også blive ret træt af 🙂 

Uanset hvilken kaninrace vi taler vs hvilken marsvinerace vi taler så vil der være kæmpe forskel på kaninens størrelse og marsvinets størrelse. 

Ikke alene grundet størrelsesforskellen, men også af styrkeforskellen kan det bestemt ikke anbefales de 2 arter bor sammen. 

Kaniner har uanset størrelse meget stor kraft især i deres bagben da de jo bruges til at hoppe med. Og selvom kaninen måske ikke mener det kan den let komme til at forvolde stor skade på marsvinet. 

Hver dyreart – hver sit sprog. Du kan nok som menneske sammenligne det lidt med at du som dansker ikke uden at have lært sprog ved hvad en portugiser siger. 

Du kan som menneske tage et sprogkursus eller lignende og lære fremmesprog –  det kan dyrene altså ikke. 

Prøv at forestille dig hvor ensomt det må føles at du godt nok bor sammen med en, men du forstår ikke hvad personen siger eller mener og omvendt. 

Så kaniner og marsvin vil derfor have uhyre svært ved at forstå hinanden og hinandens signaler. Hvilket gør dem udsatte for at misforstå hinanden og dermed ende med at slås eller gør skade på hinanden. 

Det vil igen grundet størrelsesforskellen og styrkeforholdet være marsvinet der taber kampen der. 

Kaniner, hunde (jeg har selv hund og dog aldrig oplevet de har kunnet smittet marsvinene) og katte kan være raske bærere af bakterien bordetella bronchiseptica.

Det er en bakterie som kaniner ikke selv bliver syge af, men for marsvin er den dødelig. 

Nogle mener at stort set alle kaniner bærer bakterien, mens andre mener det er færre. Ligesom nogle mener at det primært er udekaniner der bærer bakterien. 

Bordetella angriber de øvre og nedre luftveje ved marsvin og der er ingen behandling for det. 

Hvor stor en del af kaniner der bærer bordetella og hvor smitsomt det er, det vil jeg ikke udtale mig om da jeg ikke ved det. Men jeg tænker logisk at uanset er smitterisikoen større ved dyr der bor sammen kontra dyr der ikke bor sammen og dermed ikke går tæt op og ned af hinanden. 

Så derfor, for mig stadig et godt argument for kaniner og marsvin ikke bør bo sammen. 

Vores dyrehold

Selvom marsvin er det dyr jeg har flest af privat, så har jeg også en håndfuld kaniner. Ingen af de 3 kaniner går sammen med marsvinene, og har heller aldrig gjort det. 

Jeg har 3 kaniner i skrivende stund. De 2 af dem er neutraliseret og bondet. Den sidste ( Purløg kanin) går kun alene og er ikke neutraliseret da han har noget med luftvejene som gør det vil være for farligt at lægge ham i narkose.

Vi går stærkt ind for neutralisering af kanin, når de skal gå sammen. De går alle sammen i haven i hver deres indhegning, og de går ude året rundt. De kom ud i sommers og har gået ude hele vinteren. 

De 3 kaniner har deres egen Facebookside her

Før de 3 kaniner havde min søster og jeg Winston ( en smuk hvid angora kanin) og  Cirkeline (vildtfarvet dværgvædder pige) som boede sammen som ægtepar. Deres Facebookside er bevaret her

Læg en kommentar